sobota 27. septembra 2014

SLOVENSKO - ČACHTICKÝ HRAD

Z Bratislavy sa do Čachtíc ide najprv veľmi dobre. Akurát je potrebné si zobrať so sebou do auta GPS, alebo veľmi dobre preštudovať mapu predtým, než sa človek vyberie na výlet. Po diaľnici je auto za chvíľku pri veľmi dobre označenej odbočke  - hnedej tabuľke s nápisom Čachtický hrad. To je ale naposledy, kedy šofér vidí smerovku na Čachtice. Až skoro do samotnej obce už nápis Čachtice neuvidí. Zrejme sa mimo diaľnice začína nejaká orientačná hra. Na smerových tabuliach sa objavia rôzne mestá a dediny okrem Čachtíc... Nakoniec som tam aj s rodinkou nejako trafil. Námestie majú v Čachticiach pekné, len znovu by bolo vhodné vyznačiť odbočku na samotný hrad výraznejšie.
Na návštevu slovenských hradov je dobré objednať si počasie, potom to stojí za to. Na nasledujúcich fotkách uvidíte prečo. Samotný hrad je pekný, človek sa proste musí zmieriť s tým, že väčšina hradov na Slovensku sú ruiny. Ale aj tie môžu vyzerať aspoň tak, ako Čachtický hrad. Možno by to chcelo viac informačných panelov, vyzdobiť okná muškátmi, rozvešať na múry nejaké zástavy pre vytvorenie atmosféry... (nehovoriac o wc, bufete atď.) Nechcem sa iba sťažovať, výlet bol nakoniec pekný, chvalabohu tam nebola ani Báthoryčka, takže nebezpečie nehrozilo.
Ideme správnym smerom.

Tu niekde to už musí byť.

Po príjemnej prechádzke sme na mieste.

Vstup do hradu je upravený.

Celkový pohľad z prístupovej cesty.



Vstupné nádvorie.







Výhľad cez okno.

Výhľad cez hradby.

Nádherná panoráma okolitej krajiny.

Toto nie sú Čachtice, ale dedina z druhej strany hradu - Višňové.










Po príjemne strávenom čase opúšťame hrad.

Pohľad na prístupovú cestu.

A zazvonil zvonec, rozprávke je koniec.
Veľmi pekný výlet, hrad tesne predtým otvorili pre turistov po opravách. Škoda, že sa tie opravy na mnohých iných hradoch neuskutočňujú, aby sa zachovali aspoň v takom stave, ako tento čachtický. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára