sobota 3. septembra 2011

OSAKA - hrad (JAPONSKO)


Osaka je tretím najväčším mestom Japonska, má 2,7 milióna obyvateľov. Je to moderné mesto, nájdu sa v ňom však aj pamiatky. Na jednu z nich sme sa na svojej ceste (máj 2011) boli pozrieť a neoľutovali sme. Vyzerá medzi mrakodrapmi ako zázrak. Spomedzi moderných ulíc sa zrazu vynorí historická strecha...


Neskôr sa objaví hradná priekopa a bašty na japonský spôsob. Vzhľad majú historický, avšak blízky pohľad prezradí, že sú z betónu. Nevadí, dojem je aj tak pekný.



Na hrad uprostred mestskej džungle sú zvedaví, ako inak, aj japonskí študenti.


 
Už je spoza stromov trochu vidieť aj hlavná veža. Na jej vrchole je terasa, ktorá poskytuje turistom zaujímavý výhľad na mesto.


Medzi turistami sa nájdu aj záujemcovia o rastlinky...

 
Chodník cez most k vstupnej bráne do hradného areálu – krásne upravený. Našinec si musí dávať pozor, aby nestrávil veľa času obdivovaním ošetrených trávnikov a stromov a aby mu zostal čas aj na hlavný dôvod výletu.


Druhá brána je pevnejšia, zase stretáme všadeprítomných študentov.


V areáli sídli aj mestské múzeum.


No a tu je hlavná budova. Hrad sa začal budovať v roku 1583, nechal ho stavať Toyotomi Hideyashi. Hlavná budova bola dokončená v roku 1585, celý areál v roku 1597. Potom nasledovali pre hrad aj horšie roky, požiare, vojny atď. V roku 1929 prišla prvá obnova, ale v roku 1945 aj ďalšie bombardovanie. Posledná rekonštrukcia prebehla v rokoch 1995 – 1997.






Vnútri sa bohužiaľ až na jedno poschodie nesmie fotiť, ani natáčať na kameru, takže mám len fotky zvonku. Exponátov tam nie je v porovnaní s našimi hradmi a zámkami veľa. Väčšinou sú to informačné tabule s obrázkami, historickými dokumentmi, zbraňami a sem tam oblečením. Keďže nám vyšlo počasie, z terasy sme videli to ohromné moderné mesto. Niekedy som mal pocit, že by trochu starých budov neškodilo. Potom som však dostal vysvetlenie, že historické Japonsko bolo skoro celé z dreva, takže je veľký problém udržiavať pamiatky, nieto ešte „obyčajné“ domy. Navyše to s Japonskom stále trasie, takže výstavba musí byť nielen moderná, ale aj trvácna. Okolo hradu je krásny park, je to naozaj oáza medzi preplnenými ulicami.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára