piatok 26. augusta 2011

CHRÁM OTOWASAN KIJOMIZUDERA (JAPONSKO)

Pokračujem zájazdom do Japonska z mája 2011. V meste Kyoto je veľa historických pamiatok v porovnaní s inými japonskými mestami a sú nádherné a veľkolepé, najmä preto, že sú vždy zasadené do parkov (niektoré z nich do lesných parkov). Tentoraz sme navštívili komplex chrámu OTOWASAN KIJOMIZUDERA. Je na úpätí kopca, preto sa tam musí od parkoviska pri chôdzi mierne stúpať. Aby turisti tú únavu ľahšie premohli, pomáhajú im v prekonávaní vzdialenosti asi 300 metrov predavači toho najrozličnejšieho tovaru. Suvenírov je tam ako maku, nájdu sa aj pekné. Nám sa veľmi páčili paličky na jedenie (dokážu ich veľmi pekne vyzdobiť), rozličné poháriky na čaj a na saké a cukrovinky.






História chrámu siaha do roku 798, ale súčasné budovy boli postavené v roku 1633. Meno chrámu je odvodené od vodopádu, ktorý sa nachádza vnútri komplexu. Od roku 1994 je chrám zapísaný v Zozname svetového dedičstva (UNESCO).
Vstupná brána je vďaka svojej farbe vidieť zďaleka. Je dobrým orientačným bodom a výborným miestom na spoločné fotografie, čo využívajú najmä početné školské zájazdy.





Tak ako pri každom chráme, aj tu je miesto na súkromné želania.



Pre tých, ktorí miestne náboženstvo berú vážne, je tu aj očistná voda, ktorú stráži drak.


Hlavná budova je pozoruhodná svojou rozľahlou terasou, ktorú podopierajú stovky pilierov. Čnie nad svah a je z nej nádherný výhľad.









A aby náhodou niektorým bôžikom nebola zima, domáci ich obliekajú a niekedy majú oblek dokonca jednotný...




Pod hlavnou budovou sa nachádza vodopád Otowa-no-taki – tri prúdy vody padajúce do jazierka. Turisti si z neho naberajú vodu, pretože má údajne liečivé účinky (dodáva zdravie, dlhovekosť a úspech pri štúdiu).


Naozaj sa to vyplatí vidieť napriek obrovskému množstvu turistov. Zaujímavosťou turistických atrakcií v Japonsku je, že tovar nemá "vysokohorskú" prirážku. Minerálka v automate, ale aj v bufete stojí približne rovnako (ak rozdiely sú, tak minimálne), ako v mieste atrakcie. Ako to asi robia?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára