utorok 16. augusta 2011

Americký vojenský cintorín Henri-Chapelle

V júli 2009 som navštívil jedno veľmi zaujímavé miesto vo východnom Belgicku – americký vojenský cintorín.
Americký cintorín a pamätník Henri-Chapelle leží približne 2 kilometre severozápadne od dediny Henri-Chapelle, ktorá sa nachádza pri diaľnici z Liège (Belgicko) do Aachenu (Nemecko). Pre verejnosť je otvorený celoročne od 09,00 do 17,00 hod., s výnimkou 25. 12. a 1. 1.
Cintorín má rozlohu 57 akrov a leží na mieste, ktoré bolo oslobodené 12. 9. 1944 1. pešou divíziou USA. Dočasný cintorín bol založený 28. 9. 1944 do 300 metrov severne od dnešného, ktorý má podľa zriaďovateľov atraktívnejší vzhľad. Na cintoríne je pochovaných 7989 amerických vojakov, ktorí padli počas nemeckej ofenzívy v Ardenách a počas amerického postupu z belgického územia na nemecké v období jesene 1944 až jari 1945. Cintorín s pamätníkom boli dokončené v roku 1960. Podľa turistickej brožúry sa na cintoríne nachádza 33 prípadov, kedy vedľa seba ležia pochovaní dvaja bratia a v jednom prípade dokonca traja bratia. Na cintoríne je tiež pochovaných 94 neznámych vojakov. Súčasťou pamätníka je aj malé múzeum o bojoch amerických vojakov v Belgicku.
Na prvý pohľad je vidieť, ako si USA ctia svoje obete vojen a nezabúdajú na ne ani v zahraničí. V Belgicku je viac amerických vojenských cintorínov. Miesto je veľmi dobre udržiavané, vyžaruje z neho pieta a pokora. Na školách nám bola z druhej svetovej vojny zdôrazňovaná najmä východná časť, kde došlo k ohromným stratám na životoch. Myslím si však, že aj tieto tisícky Američanov si vytrpeli svoje. A ďalšie tisícky na iných miestach Západnej Európy. Je dobré vidieť aj také miesta, ako je cintorín v Henri-Chapelle. Dotvára to len obraz o tom, aký obrovský rozsah druhá svetová vojna mala a k čomu by už nikdy v budúcnosti nemalo dôjsť.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára