streda 3. augusta 2011

HIROŠIMA

          V máji 2011 sa mi podarilo aj s manželkou navštíviť Japonsko. Prvých päť dní sme mali "základňu" (hotel) v Osake, odkiaľ sme vyrážali na výlety. Jeden z nich bol rýchlovlakom do Myajimy a Hirošimy. Mesto Hirošima sa nachádza v rovnomennej prefektúre a v januári 2010 malo 1 173 980 obyvateľov. Na Hirošimu sme mali približne tri hodiny. Takže sme sa najprv zo železničnej stanice presunuli so zvyškom zájazdu (tretia a posledná klientka plus sprievodca - áno, zájazd mal troch cestujúcich a sprievodcu - bolo to maximálne praktické!) električkou k Hiroshima Peace Memorial Park. Zaujímavosťou je, že sa nastupuje bez lístka, až pri vystupovaní sa príslušný obnos zaplatí šoférovi. Na konečnej električky pri železničnej stanici dokonca stoja zamestnanci dopravného podniku pri každých dverách a cestovné sa platí im.

         
          Hiroshima Peace Memorial Park je venovaný odkazu Hirošimy ako prvého mesta, na ktoré bola zhodená atómová bomba.

         
          V parku sa nachádza niekoľko objektov, ktoré sa v Hirošime musia vidieť (a samozrejme aj odfotiť). Ako prvý sme videli Pamätník mieru, alebo Atómový dom - je to torzo budovy a pamätník obetiam atómového výbuchu zo dňa 6. augusta 1945. Táto budova zostala jediná zachovaná (v akom takom stave sa ich zostalo po výbuchu niekoľko, avšak táto jediná zostala dodnes ako súčasť parku). Budovu navrhol český architekt Jan Letzel a bola dokončená v apríli 1915, slúžila ako výstavisko a patrila miestnej priemyselnej komore. Od roku 1996 je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO ako symbol deštrukčnej moci vytvorenej človekom a nádej pre elimináciu všetkých jadrových zbraní. Budova sa pozná hneď, je to jediná historická budova v novopostavenom meste. Trávnik okolo nej je oplotený a je prísny zákaz prekročiť plot a vstúpiť na trávnik.





          Ďalším zaujímavým pamätníkom je Children´s Peace Monument. Je to socha venovaná pamiatke detí, ktoré zahynuli v dôsledku výbuchu atómovej bomby. Socha je postavená na základe príbehu divčatka Sadako Sasaki, ktorá zomrela na následky radiácie. Verila, že keď poskladá 1000 papierových žeriavov, bude vyliečená. Dodnes najmä deti z celého sveta posielajú do Hirošimy papierové žeriavy, ktoré sú umiestňované vedľa sochy.



Children´s Peace Monument

Tie farebné skrine okolo pamätníka sú zhromaždené poskladané papierové žeriavy.
         
          Na jednej strane parku sú dva zaujímavé objekty. Prvým z nich je Hiroshima Peace Memorial Museum. Je samozrejme venovaný 6. augustu 1945. Turistov informuje o tom , ako sa dospelo k vojne, o úlohe Hirošimy vo vojne a o zhodení atómovej bomby ako aj o dôsledkoch výbuchu. V múzeu sú aj predmety zo dňa výbuchu a mnoho fotografií z Hiroshimy pred a po výbuchu. Je to na neuverenie, ako dokáže mesto zmiznúť z povrchu zemského. A to bola bomba oveľa menej účinnejšia, než tie dnešné...

         
          Druhým objektom je Memorial Cenotaph. Je to pamätník, kde sú uložené mená všetkých obetí výbuchu atómovej bomby. Bol naschvál postavený tak, aby bolo súčasne vidieť aj Atómový dom.



Pri všetkých japonských pamiatkach sme stretávali plno školských zájazdov.
          Park je rozľahlý, krásny a udržiavaný. Pozitívny pocit z jeho návštevy umocnilo navyše krásne počasie, na ktoré sme mali šťastie počas celého pobytu. Na záver pridám ešte jeden podľa mňa prekvapivý obrázok. Nečakal som, že uvidím v Japonsku cimbál... Ten chlap na tom aj pekne hral.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára